Txakolina Getariako itsaslabarretan: Kantauri zaporea duen topa

Itsasorantz erortzen diren mahastien eta Kantauri itsasoko gatz-usainaren artean, Getariako txakolina jaiotzen den lekuan gozatzen da: definitzen duten itsaslabarretan. Paisaia, tradizioa eta hemen bakarrik ulertzen den zurrut txinpartatsu hori uztartzen dituen esperientzia, non haizea ere osagaia den.

Getaria itsasoa, portua, surfa eta itsas tradizioa da. Baina, batez ere, txakolin lurraldea da. Gipuzkoako kostaldeko txoko honetan, magalak mahastiz betetzen dira, eta badirudi ozeanoan murgildu nahi dutela. Mahatsondoek, haize atlantikoaren eta iparraldeko eguzkiaren eraginpean, ardo zuri gazte, fresko eta apar-aparra sortzen dute: inguruko harrotasun likidoa.

Getariako Txakolina Jatorrizko Deiturak babesten du bitxi hau, eta Hondarrabi Zuri barietatearekin egiten da batez ere. Bere zapore kurruskariak, gazitasun naturalak eta mihian dantzatzen duen puntu dardarti horrek, bertako itsas gastronomiaren laguntzaile ezin hobea bihurtzen dute: antxoak, hegaluzea eta historia egiten duten arrain parrillak.

Txakolina deskubritzeko modurik onena kostaldea zipriztintzen duten upategietako bat bisitatzea da. Askok ibilbide gidatuak eskaintzen dituzte mahastietan barrena, eta bertatik Getariako itsaslabarretara dauden bistek filtrorik gabeko postalak dirudite. Ibilbidean, maldan gora landatzeko prozesua, itsasoaren eragina mahatsean eta familiaren tradizioaren garrantzia azaltzen dira.

Momentu magikoa, ordea, dastaketan iritsi da. Zerua goian zerbitzatutako adaburuak, brisa gazia, itsasoaren marmarra hondoan. Brindisa San Anton mendiari begira —“Getariako Sagu” ospetsua— edo kostaldea zaintzen duen itsasargiari begira, esperientzia sinplea eta gogoangarria da. Sorbor bakoitza lurralde zati bat da, itsaso ondoko bizitzaren ospakizun bat.

Plan biribila egiteko, Getariako portua zain dago gero, txingarretan erretako arrain-parrillekin. Erreboiloaren usaina eta arte-txingarrak ontziralekuaren eta marinel zaharren etxeen ondoko pasealekuekin nahasten dira. Gehitu Malkorbe hondartzan paseotxo bat edo San Anton mendiaren gainean ilunabar bat… eta eguna oroigarri bihurtzen da.

Txakolina ez da ardoa bakarrik: nortasuna, paisaia eta euskal izaera puri-purian dago. Getaria bisitatzea da ulertzeko, sentitzeko eta, jakina, gozatzeko modurik onena.

Gatz, haize eta bizi zaporeko esperientzia.
Hemen bakarrik egin daitekeen topa.

 

 

Getariako Txakolindegi bisitagarriak:

Upeltegi horietako edozein bisitatzeko, aurretiaz harremanetan jartzea gomendatzen dugu, ordutegiak, bisita gidatuak eta dastatzeak konfirmatzeko.


  Bozkatu:  
  Emaitza:  
  1 botoa