Zaporeak historiarekin: Idiazabal gaztaren bihotzera txangoa

Mendi berde eta ehun urtetik gorako baserrien artean, Idiazabal gaztak Euskal Herri landatarraren esentzia laburbiltzen du. Bertako gaztandegietara egiten diren ibilaldi eta bisita gidatuek benetako esperientzia eskaintzen dute: nola egiten den ikustea, bertako artzainak ezagutzea eta Euskadiko altxor gastronomikoetako bat dastatzea.

Idiazabal gazta jaiotzen den lurraldea bisitatzea Euskadiko artzain-ariman murgiltzea da. Gipuzkoako Goierrin, larrez, ardi latxez eta egur-kez betetzen da paisaia. Han, mendi leunen eta harrizko baserrien artean, belaunaldiz belaunaldi igaro den tradizioari eusten diote: izaera, usaina eta zaporea dituen gazta eskuz egitea, lehen mokadua konkistatzen duena.
Abiapuntu ezinhobea dugu Idiazabal Gaztaren Interpretazio Zentroa, izen bereko herrian kokatua. Bere museo interaktiboan, babestutako jatorrizko izendapen horren jatorria, artzainen papera eta prozesuaren sekretuak azaltzen dira: jezte eta gatzagi naturaletik hasi eta azken ketura arte. Bisita amaitzeko, hainbat barietate eskainiko dira, ogia, ardoa edo sagardoa lagun.

Esperientzia bizigarriago baten bila dabilenarentzat, hainbat gaztandegik ateak zabaltzen dizkiote bisitariari. Idiazabalgo Aranburu gaztandegian, esaterako, ekoizleek berek azaltzen dute lanaren fase bakoitza: artaldea zaintzetik hasi eta gaztak prentsatu eta fintzeraino. Bisitan lau barietate dastatu ahal izango dira, kremak eta bertako edaria.

Idiazabal Gaztaren Ibilbidea ere egin daiteke, hainbat gaztandegi, belardi eta landa begiratoki lotzen dituen ibilbide gastronomikoa. Geldialdi bakoitzak historia bat, familia bat eta lurra ulertzeko modu bat azaleratzen ditu. Azokan edo herriko festetan, artzainek beren produktuak saltzen dituzte, eta harrotasunez erakusten dute jatorrizko deituraren etiketa.

 

Egun erdiko txangoak

Donostiatik, agentzia batzuek egun erdiko txangoak eskaintzen dituzte, garraioa, bisita gidatua eta dastatzea barne. Paisaia eta kultura uztartzen dituzten ibilbideak dira, hiri-zirkuitutik kanpo ihesaldia bilatzen dutenentzat aproposak.

Bisitatzeko unerik onena apiriletik irailera izaten da, ardiak mendietan bazkatzen direnean eta airea gazta ketu berriaren usainaz bustitzen denean. Erreserbak online edo eskualdeko turismo bulegoetan egin daitezke.
Idiazabalen mundurako bidaia ez da gastronomikoa bakarrik: euskal kultura benetakoenaren leihoa da, non zaporeak, tradizioak eta paisaiak bat egiten duten


  Bozkatu:  
  Emaitza:  
  1 botoa