Zaporeak arimarekin: afaria Hondarribiko elkarte gastronomiko batean
Euskal Herrian, jatea ez da elikatzea bakarrik: adiskidetasun, harrotasun eta kultura ekintza bat da. Hondarribian, Gipuzkoako kostaldeko harribitxietako batean, filosofia horrek bizia hartzen du “Small Group Basque Gastronomic Society Dinner” esperientzian. Afari intimo horrek ateak irekitzen dizkio normalean bertakoentzat gordetako unibertso bati: euskal elkarte gastronomikoei.
Txokoak izenez ezagutzen diren elkarte hauek, lagunak mahai baten inguruan janaria prestatu, solasean aritu eta bizitza ospatzen duten topaguneak dira. Tradizioz, bazkideak bakarrik sar daitezke, eta horrek aukera paregabea ematen du euskal gastronomia benetakoenaren funtsa barrutik bizitzeko.
Tourra Hondarribiko alde zaharrean hasten da, Frantziako mugaren ondoko herri pintoreskoa, harriztatutako kaleak, balkoi loretsuak eta itsasoari begira. Herriko historia eta kulturari buruzko sarrera labur baten ondoren, taldea beti murriztua, gertutasuna gordetzeko hiribilduaren bihotzean kokatutako elkarte gastronomiko tradizional batera zuzentzen da.
Bertan, bertako anfitrioi eta chefak bisitariei harrera egiten die, unean bertan landutako sasoiko menu batekin. Produktuak gertuko merkatuetatik eta tokiko lonjetatik datoz: Kantauriko arrainak, baserriko barazkiak, idi- edo arkume-haragia, eta artisau-postreak. Belaunaldiz belaunaldi transmititzen diren errezetak jarraituz prestatzen da dena, euskal sukaldaritzaren ezaugarri den errespetuarekin eta zehaztasunarekin.
Formalitaterik gabe
Giroa lasaia da, pretentsiorik gabekoa. Ez dago zerbitzaririk, ezta formalitaterik ere: taldeak berak laguntzen du prestaketan, zerbitzuan eta brindisean, herrialdeko gastronomiari buruzko pasadizoak eta bitxikeriak trukatzen diren bitartean. Elkarrizketak mahai partekatu baten inguruan sortzen dira, Arabako Errioxako ardo beltzarekin edo sagardo naturalarekin batera.
Afarian zehar, elkarte horien berezitasunak azaltzen ditu gidariak XIX. mendean zuten jatorria, izaera komunitarioa, euskal bizitza sozialean duten papera, eta nola bihurtu diren elkarbizitza, tradizio eta sukaldaritza onarekiko errespetuaren ikur.
Esperientzia postre tipiko batekin eta topa kolektibo batekin amaitzen da, eta ondoren bat-bateko kantuak edo barre artean luzatzen diren elkarrizketak. Jarduera turistikoa baino gehiago, afari hau kultur-murgilketa da: Euskadi ulertzeko modu bat, bertako jendearen, mahaiaren eta partekatzeko moduaren bidez.
Ikusnahi Tours agentziak antolatuta, esperientzia esklusibo hau talde txikietan egiten da, eta aldez aurretik erreserba egin behar da. Proposamen ezin hobea da jatetxe bat baino zerbait gehiago nahi dutenentzat: euskal jatortasun, zapore eta adiskidetasunezko gau bat, bere formarik garbienean.
